Ranarim spelar igen!

Ranarim spelar igen!

Det var en gång, för inte allt för länge sedan. Två folksångerskor möttes och upptäckte att det var så roligt att sjunga tillsammans att det bara inte gick att sluta. Samtidigt, på en annan plats, satt en nyckelharp-spelman och en gitarrist, spelandes så att strängarna glödde och taglet rök.
Historien hade kunnat sluta här, om det inte varit för en underlig känsla som drabbade de inblandade.
Nog var allt bra, men ännu icke fulländat. Inte förrän de alla möttes och fyra blev ett.
Så hände det sig att Ranarim blev till.

Så lät det en gång för länge sedan, närmare bestämt 1997 när gruppen Ranarim bildades. Med fyra skivor och flitigt turnerande var de under tretton år ett av de populäraste svenska folkmusikbanden. Men så, för tio år sedan upplöstes bandet. Nu, 2020, firar folkmusikscenen Stallet i Stockholm 20 år och i samband med jubileet har personalen fått önska sina favoritkonserter. Någon ville ha Ranarim och de forna bandmedlemmarna tog sig en allvarlig funderare och bestämde sig för att ställa sig på scenen tillsammans igen hösten 2020.

Missa inte detta unika tillfälle att återigen höra ett av svensk folkmusiks mest spännande band, ett band som har inspirerat och skapat glädje för så många med sitt unika sound och sväng. På tvåstämmig sång återfinner vi sångsystrarna Ulrika Bodén och Sofia Sandén, nyckelharporna trakteras av riksspelmannen och världsmästaren Niklas Roswall, Daniel Ek spelar på sin unika harpgitarr och Olle Linder sitter stadigt bakom slagverket.

Som en recensent en gång skrev; Ranarim folkar fett!

Pressbild kvintett
Pressbild kvartett

Affisch kvintett
Affisch kvartett

Rider kvintett
Rider kvartett

Spotify

Folk genom åren:
Ulrika Bodén sång
Sofia Sandén sång

Niklas Roswall nyckelharpa
Daniel Ek gitarr
Olle Linder slagverk
Johanna Bölja Hertzberg sång

Emma Björling sång
Malin Foxdal sång
Roger Tallroth gitarr
Jens Engelbrecht gitarr
Anders Johnsson bas
Oskar Schönning bas
Pär-Ola Landin bas
Petter Berndalen slagverk

Christian Svensson slagverk
Sebastian Notini slagverk
Mikael Nilsson slagverk


Bilder från förr

Citat från förr:
Sångtraditionen är stark i svensk folkmusik. Folk och rackare var stilbildande på 70-talet, Hedningarna utvecklade genren på 90-talet och nu på 2000-talet är Ranarim, aktuell med tredje cd:n ”Morgonstjärna”, en av de mest intressanta.
Magnus Börjesson, Nerikes Allehanda

Här svänger även svårmodet med en kraft som imponerar och med kärvt saltade instrument. De har kontroll över arv och nutid. En musikskatt med mer lyster än blå diamanter.

Lasse Åbom, Östgötacorrespondenten

Gruppen Ranarim följer dagens trender inom svensk folkmusik, och de går hem. Med välarrangerade låtar, fiol, nyckelharpa och sång uppbackade av ståbas och slagverk blir musiken både mustig och svängig. Nu får de åka på världsturné. Det är dem väl unt.
Po Tidholm, DN

www.facebook.com/Ranarimmusic

www.ulrikaboden.se

www.sofiasanden.com

www.niklasroswall.se

www.ollelinder.se

nyckelharpa