S:t Olav -En nordisk historia

S:T OLAV -EN NORDISK HISTORIA

S:t Olav var inte bara helgon – han var också en våghalsig äventyrare som reste över stora delar av Europa och ofta befann sig i situationer och sammanhang av storpolitisk karaktär. Men hur tänkte han? Och vad tyckte han? Om sin samtid och om de människor han mötte på sina resor. Hur såg egentligen vägen till helgonskapet ut? Följ med på en spännande resa tillbaka till 1000-talet och till ett Europa som såg väldigt annorlunda ut jämfört med idag.

Lars T Johansson berättar och Ulrika Bodén, Niklas Roswall och Göran Månsson, sjunger och spelar i folklig ton.

Ulrika Bodén och Göran Månsson har gjort en djupdykning i de källor som finns med musik kopplad till St Olav. De har funnit ett rikt och omväxlande material med stor förankring i folkmusiken som de bearbetat tillsammans med Niklas Roswall. Förutom den vackra liturgiska musik som använts i Olavsmässan finns bland annat flera olika ballader. I föreställningen varvas den färgstarka musiken med en berättelse om Olavs liv, både som hjälte, helgon och sårbar människa.

Lars T Johansson är skådespelare utbildad vid scenskolan i Malmö, vissångare och kompositör. Han är även välbekant radioröst i Sveriges Radio P4 Jämtland/Västernorrland, inte minst med de uppskattade programmen Mittnordiska rådet och Ordalaget som han gjorde tillsammans med Stefan Hanberg och Kristina Kjellsson.

Ulrika Bodén är sångerskan som satt Ångermanland på folkmusikkartan genom sitt arbete med vistraditionen från sina hemtrakter och Nicke Sjödins översättningar av psalmer till ångermanländska. Egna projekt som albumen Kärlekssånger och Te berga blå i kombination med många års turnerande, både som solist och med band som Ranarim, har etablerat Ulrika som en av Sveriges absolut främsta inom folklig vissång.

Flöjtisten Göran Månsson har verkat som musiker i en rad sammanhang både som solist och i grupper som Göran Månsson band, Gjallarhorn, Sarek, Frispel och Månsson & Åberg. Nationellt och internationellt turnerande varvas med undervisningsuppdrag på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Sibeliusakademin i Helsingfors och Musikkonservatoriet i Oslo.  

Niklas Roswall är riksspelman och världsmästare på nyckelharpa. Efter musikerexamen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har Niklas arbetat som frilansande folkmusiker i en rad olika sammanhang med hela världen som arbetsfält. Han uppträder både som solist och med sina grupper varav Nyckelharporkestern, Ahlberg, Ek & Roswall och nu avslutade Ranarim tillhör de mest välkända.

Ljudprov

Om S:t Olavsleden

Teknisk rider

Pressbilder, klicka för högupplösta. Fotograf Göran Strand ska anges:

www.ulrikaboden.se

goranmansson.se

www.niklasroswall.se

nyckelharpa